A sikeres nyelvtanulás titka

Interjú Csohány Katalinnal, a 17-ik kerületi Kids Club Nyelviskola vezetőjével.

Grund 2014,május 11_

BMI17: Miért pont gyerekeket tanítasz angolra?

 

CSK: Mindkét nagymamám tanítónő volt, nagyon szerettem őket és sokat voltam velük, így biztosan részük van abban, hogy már gyerekkoromban eldöntöttem: én is gyerekekkel fogok foglalkozni.Latin – angol szakos tanárként 7 évig tanítottam általános iskolásokat és kisgimnazistákat, otthon pedig a 3 gyermekemmel igyekeztem megszerettetni a nyelveket és a nyelvtanulást.  Pedagógusként és anyaként is tapasztaltam, hogy sok gyermek nem szeret nyelvet tanulni, nehéznek, sőt sok esetben reménytelennek érzi, hogy jó jegyet kapjon angolból az iskolában. Ezért kerestem annak a lehetőségét, hogy hogyan segíthetnék nekik és hogyan érhetném el, hogy mosolyogjanak, ha az angolra gondolnak és a nyelvtudásuk is gyarapodjon, élővé váljon. Így találtam rá 2008.júniusában a Kids Club módszerére, mely beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

 

BMI17: Honnan jött az angol nyelv és a tanítás szeretete?

 

CSK: Az angol nyelvvel 2.osztályos koromban kezdtem ismerkedni édesapám haladó gondolkodásának köszönhetően, hiszen akkor még az ilyen korú gyermekeknek nem tanítottak idegen nyelvet. A közelünkben jártam egy kedves fiatal tanárnőhöz kezdetben csoportos órákra, később pedig egyénileg.Ő szerettette meg velem az angol nyelvet, amiért nagyon hálás vagyok neki. A gimnáziumban latint és olaszt tanultam, de továbbra is foglalkoztam az angol nyelvvel: fordítottam az aktuális slágerszövegeket az osztálytársaimnak és a nyári szünetekben 1-2 hetes tanfolyamokra is beirattak a szüleim. Latin tanárom egy olyan elhivatott, több nyelven beszélő fantasztikus pedagógus volt, hogy az ő hatására egyértelművé vált bennem: nyelvtanár leszek. Latin – olasz szakra készültem, de végül az olasz helyett inkább az angol mellett döntöttem.

 

BMI17: Mi a nemzetközi Kids Club oktatási rendszer lényege?

 

CSK: Mint a nagyszerű megoldások mindegyike, a Kids Club módszere is a hétköznapi tapasztalatból ered. Ráadásul a leghitelesebbtől: egy olyan többgyermekes anyától, aki maga dolgozta ki otthon csemetéi számára a szerethető nyelvtanulás csalhatatlan módszerét. Így született az angliai központú, de gyorsan nemzetközivé váló LCF Clubs rendszer, amely továbbfejlesztette az élményalapú, ugyanakkor kiemelkedően kommunikatív és használat-orientált nyelvoktatás rendszerét. A recept ugyanaz, mint az anyanyelv elsajátításában.Gyakorlatias beszédszituációk, játékos szó- és mondattanulás, mondókák, dalok, két- és többszemélyes játékok, sok mozgással. Nem csoda, hogy az LCF Clubs rendszer által működtetett Kids Club nyelviskolákban a gyermekek nem érzik tanulásnak az idegen nyelvet: mintha otthon lennének – vidámak, kreatívak, mosolyognak, és közben gyorsan és nagy szókinccsel sajátítják el a napi élet gyakorlatiasan alkalmazható nyelvezetét.

Éppen a saját példám miatt mélyen hiszek a vidám és stresszmentes,azaz szerethető és pozitív élményeket adó nyelvtanítás hatékonyságban.A Kids Club pedig pontosan ezt nyújtja a gyermekek számára.

 

BMI17: A helyi nyelviskola vezetők eltérhetnek-e ettől, saját ötleteket bele lehet-e vinni?

 

CSK: A módszertől nem térhetünk el és nem is akarunk! A Kids Club tanárai teljes mértékben a fent említett módszer alapelvei szerint tanítanak. Éppen azért csatlakoznak ehhez a közel 25 éve Magyarországon is működő nyelvoktató rendszerhez, hogy ezzel a rendkívül hatékony módszerrel és a profi tanári anyagokból oktathassanak. Természetesen saját ötleteket is beépíthetünk a foglalkozások menetébe és törekszünk is az állandó megújulásra. Évente több workshopon és találkozón van lehetőségünk újat tanulni és megosztani egymással az ötleteinket és tapasztalatainkat, ami biztosítja minden klubvezető tanár számára a szakmai fejlődést, felfrissülést és motivációt.

 

BMI17: Hogy néz ki az angol táborotok a gyakorlatban?

 

CSK: A Kids Club táborokban, melyeket óvodásoknak, alsó a tagozatosoknak és felső tagozatosoknak korcsoport szerinti bontásban szervezünk, az angol nyelv tanulása mellett a főszerep a változatos és vidám élményeké. Az elsődleges célunk az angol nyelv gyakorlása, de azért, hogy igazán élmény dúsak és változatosak legyenek a napok, mindig van egy az 5 napon átívelő témánk is, melyhez az angol foglalkozások és minden egyéb tábori program kapcsolódik (sorversenyek, kézműveskedés, játékok) Ezen a nyáron a környezetvédelem volt a témánk, de voltunk már indiánok, kalózok, sőt lovagok is és képzeletben sok-sok helyre elutaztunk a korábbi évek táboraiban.

Az angol nyelv beszédcentrikus és játékos tanítása mellett nem titkolt szándékom, hogy a gyermekek együtt játszva, egymásra figyelve egy igazi közösség tagjaiként éljék meg a Kids Club foglalkozásokon töltött időt.  Ez még inkább igaz a táborokra!

  

 

BMI17: Hogyan tudják segíteni a szülők gyermekük nyelvtanulását?

 

CSK: A kisgyermekkor legfontosabb tevékenysége a játék. A játék fejleszt, felszabadít, nélkülözhetetlen a gyermekek lelki fejlődéséhez, élményeik feldolgozásához. A játék a leghatékonyabb és legeredményesebb módszer az újonnan elsajátított dolgok begyakorlásához.

Éppen ezért azt javaslom, hogy ugyanúgy, mint ahogy a kisgyerek a saját anyanyelvét elsajátítja, az idegen nyelvet is játékokon, dalokon, vidám feladatokon keresztül ismertessék meg vele. Nem szabad siettetni és erőltetni semmit, minden kisgyermeknek megvan a saját ritmusa. Természetesen a gyermek életkorának előrehaladásával folyamatosan komolyodhatnak a feladatok, de nagyon fontos, hogy mindig maradjon meg a természetes és örömteli tanulás élménye. Mi is éppen ezt tesszük a Kids Clubban a Baby Club foglalkozásoktól egészen a Teens Club tanfolyamokig.

 

Mindenképpen fontos, hogy csoportos foglalkozásokra is járjanak a gyerekek, mert ez plusz motivációt, pozitív élményeket nyújt a számukra és a szülőknek is óriási segítséget jelent.

Az otthoni angolozáshoz gyakorlati segítségként ajánlom a 21 mini leckéből álló anyagunkat, melyet ingyenesen megkapnak a szülők. A regisztrációhoz erre a linkre kell kattintani:

http://www.vidamangol.hu/index.php/igy-segits-gyermekednek-a-nyelvtanulasban/

Ajánlom állandóan frissülő blogunkat is:  http://www.vidamangol.hu/index.php/blog/   Itt sok érdekes  cikket olvashatnak a gyermekneveléssel, gyermekek nyelvtanulásával kapcsolatos témákról.

Minden szülőt szeretettel hívok egy foglalkozásunkra: próbálja ki gyermekével együtt, hogy milyen egy Kids Club foglalkozás!

Ingyenes próbaórára be lehet jelentkezni a www.vidamangol.hu honlapon.