Helyek, ahová minden gyereknek el kell látogatni

Miközben a pesti bulinegyedben már rég kialakult a felnőttek játszótere, a város nem feledkezik el a kisebbekről sem, és rengeteg olyan helyszín jelent meg, amely a gyerekek fejlődésére, kíváncsiságára, kreativitására és mozgásigényére fókuszál. Összegyűjtöttük azokat a helyeket, ahova szerintünk feltétlenül el kell látogatni a budapesti gyerekeknek.

Miniversum

Miniversum

1061 Budapest, Andrássy út 12.

Az Andrássy úti Krausz Palotában található Miniversum tulajdonképpen egy Európa témájú, 300 négyzetméteres terepasztal, melyen Magyarország, Ausztria és Németország tájai elevenednek meg 1:87-es kicsinyítésben. koncepció a következő: a vonatok elindulnak Budapestről nyugat felé, hogyan aztán végigzakatoljanak Európában. Több gyerekkel akár egész napos program is lehet, de arra is van esély, hogy az apukák akarnak majd tovább maradni. Nekünk egész napos program lett, miután rájöttünk, hogy  bizonyos gombok megnyomásával magunk is beleszólhatunk a történésekbe.

Pagony könyvesbolt

Fotó: nol.hu

Pagony Könyvesbolt

Több helyszínen

A Bartók Béla úti Pagony 200 négyzetméteres területével, hatalmas könyv- és játékválaszték az ország legnagyobb gyerekkönyvesboltja, ahol szinte a teljes kínálat megtalálható a Magyarországon megjelenő gyerek és ifjúsági könyvekből. Itt szinte mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelő olvasmányt, és még játékokkal is kiegészítheti a vásárlást. Szimpatikus az is, hogy itt kihasználhatjuk a mosdót: lehet pelenkázni, üldögélni, olvasni, sőt a falra is lehet rajzolni. A Pagonyban rendszeresen tartanak programokat, a kézműves foglalkozástól, a diavetítésig.

Zoo Café

Fotó: We Love Budapest / Ferenci Péter

Zoo Café

1056 Budapest, Fejér György utca 3.

A Kálvin tértől csak 5 perces sétára található, látványban és illatokban leginkább egy állatkertre hasonlító Zoo Caféban hüllők, szőrös négylábúak és röpködő papagájok között kávézhatunk, amíg a gyerekek boldogan kergetik a különböző élőlényeket. Ami nagyon szimpatikus itt, hogy nem féltik az állatokat, bárkit kézbe adnak egy kis egészséges simogatásra, ölelgetésre; és úgy láttuk, hogy a felnőttek is nagyon élvezik az állatok közelségét.

Holnemvolt Park

Holnemvolt Park – Tündér Ilona mesejátszótér

1146 Budapest, Állatkerti körút 14-16.

A Holnemvolt Park a Fővárosi Állat- és Növénykert új családi szabadidőparkja, ahol az állatok bemutatása mellett ezen a területen szórakoztató játéküzemek is várják a látogatókat.  Az egyik ezek közül a nemrég felépített Tündér Ilona játszótér, amely a gyerekes családoknak remek helyszín, de önálló képzőművészeti alkotásként is felfogható. A Kő Boldizsár szobrászművész ötlete alapján kialakított tér soha nem látott, egyedi játékokat vonultat fel és a gyerekek kreativitását célozza. Fontos: Holnemvolt Park 2014. november 1-től 2015 tavaszáig zárva tart. A bevállalósabbaknak a Zoo kalandparkot ajánljuk.

Cerka-firka játszótér

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

Cerka-firka mesejátszótér

1118 Gellérthegy, Búsuló Juhász (Citadella)

Részletek

Április vége óta Cerka-firka néven várja a gyerekeket az egykori “kőcsikós” játszótér a Gellért hegyen. Egy csomó izgalmas dolog van itt: az egyik vár például úgy néz ki, mintha egy óvodás kiborította volna a színes ceruza-gyűjteményét, de van kötelező csúszda, és van egy kötelekből kialakított háló is, amely szinte minden második játszótéren felbukkan, viszont a zöld környezet és a zéró autózaj miatt itt kifejezetten jó a hangulata. A gumiból készült talajba beékelt minitrambulin kétségtelenül a legnagyobb sláger. Ez egy olyan hely, ahol végtelen számú lehetőség adódik a gyerekeknek.

Vuk játszótér

Fotó: Juhász Norbert – We Love Budapest

Vuk mesejátszótér

1016 Budapest, Bérc utca 23.

A tematikus játszóterek egyik legnépszerűbb képviselője a Vuk játszótér, ahol a gyerekek nagy örömére különböző csövekben lehet mászkálni, de van mászókás csúszda, hinták, rugós motorok és homokozó. A játszótéren természetesen megtaláljuk a rajzfilm összes kedvelt figuráját: akad itt Vuk, Karak, Iny, Unka a béka, Szú a sün, Vahur és libák. Az egyik legjobb dolog itt kétségtelenül az óriási sakktábla, amelyhez nagy méretű fafigurák is vannak.

Eleven Park

Elevenpark

Több helyszínen

A város egyik legkedveltebb, nem mellesleg pedig legnagyobb játszóháza a maga 7000 négyzetméterével. Minden földi jót megtalálunk: trambulinokat, buborékhegyet, számos csúszdát, mászófalat és rengeteg játékot. Továbbá érdemes figyelni a szervezett gyermekprogramokat, is. A parkban a felnőtteknek sem kell unatkozni: léghokizni és csocsózni is lehet. (persze kulturált keretek között, nem a kocsmás íratlan szabályok mentén).

Gipszkorszak

Fotó: Gipszkorszak

Gozsdu Udvar

1075 Budapest, Király utca 13.

Kreatív alkotótér a Gozsduban, ahonnan minden gyerek sikerélménnyel távozhat, hiszen magukat a gipszbábukat már előre elkészítették, s ezeket lehet saját ízlés szerint kifesteni. Különböző nehézségű és méretű figurákat lehet választani és a legtürelmesebb, legkedvesebb animátorok figyelik a játékos munkát.

Mesemúzeum

Fotó: Mesemúzeum

A Petőfi Irodalmi Múzeum gondozásában üzemel a Mesemúzeum, mely küldetésének tekinti, hogy már egészen kicsi korban (3-4 év) felkészüljenek a gyerekek az olvasás tanulására, az irodalom megismerésére, a beszéd-és szövegértésre. A kiállítások mellett drámapedagógiai és művészeti foglalkozásokat tartanak, sőt táborokat és családi hétvégéket is rendeznek. A Mesemúzeum látogatása olyan program lehet, ami igazi szellemi kikapcsolódást jelent, játék és mese közben.

Pom Pom játszótér

Fotó: Juhász Norbert – We Love Budapest

Pom Pom mesejátszótér

1016 Budapest, Naphegy tér

A Naphegy téren  található Pom Pom játszótér a Vuk játszótér testvére, ahol a rajzfilm szereplői elevenednek meg. A játékokon megjelenik például Gombóc Artúr, Festéktüsszentő Hapci Benő… a többiek nevére sajnos nem emlékszünk. De nem csak ennyiről szól, a kerítés tövében konkrét epizódok is megelevenednek, és rengeteg az elbújós játék is, szóval a szülőknek nem árt, ha nyitva tartják a szemüket.

Millipop

Millenáris Park

1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.

A Millipop Mosolygyár a Millenáris park területén nyitotta meg kapuit. A több, mint 2000 négyzetméter alapterületű játéktéren van többek között az ország legnagyobb összefüggő mászókakomplexuma egy 7 méter magas csúszdával, trambulinokkal, spirál és kamikaze csúszdával, óriás labdatengerrel, illetve ballisztikus arénával. Ezen kívül van légvár, lasertag, Xbox és kosárlabdapálya is.

Csodák Palotája

Fotó: Csodák Palotája

Csodák Palotája (CsoPa)

1222 Budapest, Nagytétényi út 37-43.

Csodák Palotája egy 1700 négyzetméteres különleges “játszóház”, ahol több mint 100 játék segítségével a gyerekek a fizika jelenségeivel ismerkedhetnek meg. Minden kiállított játékuk interaktív eszköz, amit kötelező jelleggel meg kell érinteni: vannak például tükrök és illúziók, hangok, anyagok és halmazállapotok, mechanika, fénytan, földönkívüli kalandok, illetve 4D-s vetítéssel. Itt  érdemes legalább két- három órát eltölteni, ha ki akarunk próbálni mindent.

Forrás: http://welovebudapest.com/elmeny.kultura/helyek.ahova.minden.gyereknek.el.kell.latogatni