Alvás

6 hetes koráig a csecsemőket újszülöttnek hívjuk

Alvás

Mennyit alszik egy újszülött?

Átlagosan napi 16h-át.

Mikor fogja átaludni az éjszakát?

Ez változó. Az újszülöttek 2-3 óránként esznek, éjszaka is. Később az esti órákban egyre tovább alszanak. 3-6 hónapos korban már átalusszák az éjszakát.

Altatási praktikák

Sok újszülött a szoptatás alatt bealszik a mellen, miután már eleget evett. Segíti az elalvást, ha – testét nem túl szorosan bebugyoláljuk egy pokrócba (mintha még a pocakban lenne) – járkálunk vele – szoptatós pózban lágyan ringatjuk, beszélünk hozzá vagy dúdolgatunk. Ha az újszülött baba altatásához cumit használunk, mert nehezen alszik el vagy sokat sír, vigyázzunk, elalvás után ne hagyjuk a szájában!

Hason vagy háton?

Az újszülöttet kb. két hétig nem javasolt hason altatni – bölcsőhalál elkerülése végett.

Biztonságos alvás – fektessük az újszülöttet a hátára – ha mégis hason altatjuk, ne rakjunk pelenkát a feje alá, mert a szájába tömheti – csak pamut lepedőt vagy takarót használjunk – ne hagyjunk semmit a kiságyban – szoba hőmérséklete kb. 21 oC legyen – tegyük a kiságyat a szobánkba – gondoskodjunk róla, hogy a szoba páratartalma ne legyen túl magas

Egy ágyban a babával

Ha úgy döntünk, hogy magunk mellé vesszük az újszülöttet éjszakára tartsuk szemelőt a következőket: – legyen elég széles az ágy kettőjük számára – a baba felőli oldal ne legyen közel, pl. külső, hideg falhoz – legyen külön takarója a babának – vigyázzunk, hogy a baba feje ne kerülhessen a párnánk vagy pokrócunk alá.

Az itt leírtakat számtalan baba-mama könyv és saját tapasztalat alapján állítottam össze (N.T.Diána, anyuka). Ha valamiben bizonytalan, forduljon bizalommal védőnőjéhez!