Első hat hét

Az első hat hét

KÉSZÜLJENEK FEL LELKILEG IS A BABA FOGADÁSÁRA!

Mi vár a szülőkre a születés után?

Általában az első hat hetet tartják a legnehezebbnek. A babának hozzá kell szoknia a külvilághoz, a szülőknek pedig meg kell ismerniük az új jövevényt. Ez nem mindig olyan könnyű, ahogy azt az első babájukat váró kismamák gondolják. Mert mit is írnak a könyvek? Az újszülött baba 3 óránként eszik, közte alszik, és egy kicsit sírdogál. 3-4 óránként tisztába kell tenni. Az anyuka alszik, amikor a baba is alszik.

De mi van, ha a baba nem alszik az etetések között, csak sír, vagy ha alszik is, 20 perc múlva felébred. De akár úgy is dönthet a baba, hogy az egész éjszakát végigsírja. Kialvatlanul, fáradtan a gyereksírás is nehezebben viselhető. A szülők ingerlékenyebbek lehetnek egymással és a babával is. Ez az amire a leendő szülőknek fel kell készülniük.

Tanácsok az első hat hétre nézve:

1.Váltsák egymást! Ne álljanak mindketten egyszerre a gyerek felett, ha sír vagy nyűgös! Elég, ha az egyik szülő fárad ilyenkor ki. Addig a másik pihenhet, és később jöhet a váltás.

2.Mindketten érzékenyebbek lehetnek alapvető dolgokra is (főleg az anyuka). Számoljanak 10-ig mielőtt cselekednek és a fentiek tudatában kezeljék a helyzetet!

3.Apukák figyelem! Sokat segíthetnek az anyukáknak a szülés utáni depresszió elkerülésében. Éjszakai etetéssel, gyermekfelvigyázással. A lényeg, hogy az anyukának is kell a pihenés és az alvás.

4.A későbbiekben, ha már úgy érzik, hogy a babát rá tudják bízni másra is (nagyszülők, megbízható babysitter, ha csak egy órára is, de MOZDULJANAK KI!

Rossz anya vagyok!

Dehogy! El sem hinnék, hogy a kialvatlanság a sok gyereksírás és a sírás miatti tehetetlenség (ha a baba sírós, vagy nem alvós) mennyire ki tudja meríteni az embert. Előfordulhat, hogy ránéz a gyermekére, és nem érez se boldogságot, se szeretetet iránta. De amint megkapja tőle az első mosolyt, Ön lesz a világ a legboldogabb anyukája! -” Igen, megérte!”.

Nem lesz rossz anya attól, ha:

1. tápszert ad a gyermekének, csak “végre” aludjon,

2. cumit ad a szájába, hogy ne sírjon